כל מה שצריך לדעת על בניית בית שלישי בנחלה
מקרקעין הוא תחום מורכב הכרוך בהרבה מאוד בירוקרטיה, תהליכים ארוכים וכמובן גם הוצאת כספים רבים. אם מקרקעין באופן כללי הוא תחום מורכב, נחלות במושבים הן תחום מורכב הרבה יותר. ההתייחסות לנחלות במושבים היא כאל מקום מגורים יחד עם מקור פרנסה המפרנסת משפחה אחת. החוקים שישנם בנוגע לנחלות נעים סביב תפיסה זו וישנו חוסר גמישות בחקיקה בתחום שאינו מתאים לחיים הדינמיים היום. רק לאחרונה החלו לקרות שינויים בתחום אשר באמצעותם ניתן לראות יותר אור בקצה המנהרה ומעט יישור קו מול נכסים עירוניים. האפשרות לבניית בית שלישי בתוך נחלה למשל התרחבה והיום ניתן לעשות זאת לא רק באמצעות שמירה על רצף בין דורי. עורך דין מקרקעין המומחה בתחום נחלות חקלאית יקל משמעותית על התהליך.
התנאים לבניית בית שלישי עד לפני מספר שנים
כאמור, עד לפני מספר שנים ההתייחסות לנחלות הייתה נוקשה ותואמת את שנותיה הראשונות של המדינה. בניית בית שלישי בנחלה תוך פיצול הנחלה לא הייתה אפשרית עד כה. כיום, בהתאם להחלטת רשות מקרקעי ישראל ניתן לבנות בית שלישי תוך פיצול מנחלה וזאת בהתאם לעמידה בתנאי ההחלטה. בעל זכויות שיבקש להתנתק מרשות מקרקעי ישראל, ובכך לחסוך תשלומי מיסים עתידיים לרשות מקרקעי ישראל, יוכל לעשות כן בתנאים מסוימים: א) רישום חלקה א’ של הנחלה בספרי רשם המקרקעין כיחידה עצמאית נפרדת. ב)הסדרת תשלום כל השימושים הקיימים בנחלה. ג).תשלום ראשוני של דמי חכירה בשיעור 3.75% מערך הקרקע של חלקת המגורים. ד).התחייבות האגודה השיתופית להתאמה בין מס’ יחידות הדיור ביישוב לתמ”א 35. מעמדו של כאמור, הצטרפות להחלטה זו של רשות מקרקעי ישראל תאפשר לבעל הזכויות ל”השתחרר” מרשות מקרקעי ישראל בנוגע לתשלומים עבור זכויות בניה תשלומי מיסים בעת מכירה ותשלום עבור בניה מעבר למכסת הבניה הבסיסית וכד.’
בית שלישי לפתרון עניין בן ממשיך
ההתייחסות לנחלה חקלאית כאל מקום מגורים ופרנסה עבור משפחה אחת (בית אב) יצרה בעיות רבות גם בתוך משפחות בשל העובדה שעל המוריש לבחור יורש אחד בלבד- בן ממשיך. האפשרות לפצל מגרש ולבנות בית נוסף שיחשב מחוץ לנחלה מאפשר להורים להוריש את הנחלה ליותר מיורש אחד. אמנם התשלום בו כרוך פיצול הנחלה לצורך בניית בית נוסף הוא גבוה אך הדבר יכול לחסוך כספים בעתיד ולהפוך את ההתנהלות לפשוטה יותר. יש לציין שבעלי נחלה רבים לא מודעים לכך שלבן או בת הזוג שנותרו בחיים, ככל ואינם רשומים כבעלי הזכויות בנחלה, אין להם חזקה אוטומטית על הנחלה שעוברת בירושה. עריכת צוואה הדדית בין בני הזוג מבטיחה את העברת הנחלה לבן או בת הזוג שנותר בחיים.
בין אם אתם מחפשים לבנות בית שלישי בנחלה ובין אם מדובר בכל פרוצדורה אחרת הקשורה לנחלה חקלאית: מיסוי, היוון, עריכת צוואה הדדית ועוד, חשוב לפנות לעורך דין מקרקעין המומחה בתחום. עו”ד ליאור מנדלסון שור היא עורכת דין מקרקעין בעלת ניסיון וידע רב בתחום הנחלות במושבים על כל היבטיו של נושא מורכב זה.