fbpx

ירושת משק חקלאי

חלוקת ירושת משק חקלאי

חלוקת ירושה משק חקלאי נעשית באמצעות צוואה או בלעדיה. משק חקלאי נחשב לנכס מורכב בגלל מצבו המשפטי. קשורים אליו מספר גורמים חשובים, ובין היתר, רשות מקרקעי ישראל והאגודה השיתופית. יש צורך בשני גורמים אלו להסכמה להורשת הנכס. משרד “ליאור מנדלסון שור” עוסק בנושא וניתן לקבל אצלו מידע מפורט.

חלוקת ירושה משק חקלאי – תוך התחשבות באלמנטים שונים

חלוקת ירושה משק חקלאי אפשרית ליורש אחד בלבד. בהיעדר צוואה ובמידה וקיימים מספר אחים נוספים – על היורש לפצותם כספית. במידה וקיימת צוואה אזי היא הקובעת. במידה וקיימות מחלוקות שונות אזי הן נפתרות בבית הדין למשפחה המקבל החלטותיו לאחר שמיעת טענות שני הצדדים. נחלה חקלאית נחשבת לנכס מורכב בגלל שאין הוא מצוי בבלעדיות מוחלטת של המחזיק בו ומסיבות אחרות. הנכס עצמו שייך לרמ”י המחכירה אותו בצורה כזאת או אחרת למחזיק. בנוסף, קיימת האגודה השיתופית המקנה זכויות לכל בעל נחלה. כל מושב קשור בהסכמי מסגרת מול הרשות למקרקעי ישראל ועקב כך לכל בעל נחלה יש זכויות אחרות.  

סיטואציות שונות

ניתן למצוא מצבים שונים: אחד מהם הוא בעלות על המשק עקב היוון שנעשה בעבר, אחר הוא חכירה ל49 שנים עם תשלומים שנתיים, מצב אחר הוא קיום הסכם משולש מול רמ”י, הסוכנות היהודית והאגודה השיתופית. קיימת סיטואציה בה המשק אינו מוגדר כנכס שאינו חלק מהעיזבון, וכך, לא מתאפשר להורות מה ייעשה עימו. יש צורך להכיר את הסיטואציה בו מצוי הנכס ועל פיה לרשום את הצוואה. עריכת צוואה חשובה ביותר במצבים אלו מאחר והיא זאת הקובעת. יש קושי לערער על צוואה כתובה היטב. עם זאת, לפני כתיבתה כדאי לקבל ייעוץ מעורך דין מיומן המכיר את הנושא לעומק.  

משרד בעל שם ידוע

משרד “ליאור מנדלסון שור” מתמחה בנושא ומומלץ לקבל ממנו שירות מקצועי שנלווה אליו יחס אישי. שירותיו כוללים ייעוץ, מחירים נוחים, ליווי ועוד. מנהלת אותו עורכת דין בעלת ידע רב וניסיון מצטבר המגיעים ממתן שירותים מעולים ללקוחות רבים לאורך שנים. היא תשמח לספק שירות מסור לכל לקוח חדש.

ירושת משק חקלאי נעשית בתהליך מסודר הכולל, לרוב, כתיבת צוואה מפורטת. משק חקלאי הינו נכס אשר הבעלות עליו קשורה, בצורה זאת או אחרת לרשות מקרקעי ישראל. הרשות אמורה להסכים לכל פעולה בנכס. בנוסף אליה, קיימת זיקה לאגודה השיתופית שבה לבעלי הנכס יש זכויות שונות.  משרד “ליאור מנדלסון שור” עוסק בנושא וניתן לקבל אצלו מידע חשוב.

ירושת משק חקלאי – כתיבת צוואה לאחר בדיקה

ירושת משק חקלאי מההורים ניתנת לרוב, לבן אחד, זאת בהנחה כי לא נעשה פיצול מגרש מנחלה. במקרה של מספר אחים עלולות לצוץ מספר שאלות ביניהם שעליהם לפתור, ורצוי בהסכמות הדדיות. למעשה, מדובר בנכס בעל מורכבות רבה שאינו דומה, למשל, לדירה עירונית. קבלת המשק עצמו בירושה טומנת בחובה גם זכויות הנובעות מחברות באגודה השיתופית. אלו נקבעות בהסכם משבצת מקיף שיש לכל מושב עם רשות מקרקעי ישראל. כל הסכם שונה מעט מהאחר. קיימות סיטואציות שונות. אחת מהן היא בעלות על המשק מכורח היוון שנעשה בזמנו, סיטואציה נוספת היא  מצב שבו הבעלים חוכר את המשק לאחר תשלומים שנתיים. כמו כן, יש מצב שבו קיים הסכם משולש מול רמ”י, הסוכנות והאגודה השיתופית. קיימים מקרים בהם מוגדר המשק כנכס שאינו חלק מעיזבון המוריש וכך לא מתאפשר להורות בצוואה מה ייעשה עימו. קיימות סיטואציות מורכבות אחרות שיש להכירן בטרם מקבלים החלטות. מובן איפה, שזכות ההורשה תיקבע בהתאם לסיטואציה הקיימת.

עריכת צוואה

ירושה מכוח צוואה נחשבת לבטוחה ביותר מכיוון שקשה לערער על צוואה הכתובה היטב.  במקרה וקיים יורש אחד אזי הבעיה קלה יותר. המוריש חייב לנסח את הצוואה על פי כללים מוכרים וידועים. מומלץ לו לקבל ייעוץ מעורך דין בנוגע לניסוחים הרצויים. כך יימנעו ויכוחים מיותרים עתידיים בין אחים/יורשים פוטנציאליים אחרים.

משרד ידוע

משרד “ליאור מנדלסון שור” מתמחה בנושא ומומלץ לקבל ממנו שירות מקצועי המלווה ביחס אישי. שירותיו כוללים ייעוץ עדכני, מחירים נוחים, ליווי ועוד. מנהלת אותו עורכת דין בעלת ידע רב וניסיון מצטבר המגיעים ממתן שירותים איכותיים ללקוחות רבים לאורך זמן. היא תשמח לשרת כל לקוח נזקק חדש.

ירשתם משק חקלאי? למה צריך לשים לב

משק חקלאי מהווה עבור רבים המתגוררים במשק והמנהלים אותו, מקור פרנסה מרכזי וגם מקום מגורים. כך, כאשר מדובר על הורשת המשק, למעשה זוהי הורשת עיקר הרכוש. אם בהורשת נכס עירוני או הורשת עסק ניתן להוריש אותו למספר יורשים, במשק חקלאי על פי חוק ניתן להורישו ליורש אחד בלבד. הדבר מעורר לא מעט קשיים במשפחות אלה. כיוון שלרוב המשפחות שלהן משק חקלאי אין נכסים ורכוש בסדר גודל דומה לערכו של המשק, על היורש לפצות את האחרים שלא קיבלו חלק מהמשק. אחד הנושאים העולים בעקבות ירושת משק חקלאי הוא נושא המיסוי.

איך מחליטים מי יירש את המשק?

במידה ואין צוואה בה החליט המוריש על זהות היורש, צריכים היורשים להחליט מי מביניהם יירש את המשק. אחד התנאים להעברת המשק ליורש הוא התחייבותו להמשיך ולקיים את המשק בהתאם להחלטות מועצת מקרקעי ישראל ורשות מקרקעי ישראל. במידה והוא לא מסוגל לעמוד בהתחייבויות אלה עליו להעביר את המשק ליורש אחר שמוכן להתחייב לכך.  יש לציין שבן/ בת הזוג של בעל המשק לא יירש אותו באופן אוטומטי אלא ישנה זכות קדימה ביחס ליורשים האחרים. באמצעות עריכת צוואה הדדית ישנה אפשרות להבטיח את העברת המשק לבן/ בת הזוג.

איפה הבעייתיות מבחינת המס בירושת משק?

עצם הירושה אינה כרוכה בתשלום מס כך שמיורש המשק לא נדרש לשלם מיסים. עם זאת, הבעייתיות של מיסוי ירושת משק חקלאי באה לידי ביטוי בצורך לחלק עדיין באופן שווה ככל שניתן את ערך הנכס. על פניו ישנן שתי אפשרויות:

  • מכירת המשק וחלוקת הרווחים בין כל היורשים.
  • פיצוי כספי שנותן יורש המשק ליתר היורשים כך שבסופו של דבר כולם מקבלים ירושה בערך דומה, כשנלקח בחשבון ערך כל העזבון שמעביר המוריש ליורשים.

שתי האופציות אינן אידיאליות מבחינת המיסוי. מכירת משק כרוכה במיסים שחלים על מכירת מקרקעין. האפשרות השנייה כרוכה בתשלום מס על ידי היורשים האחרים בגין קבלת סכום כספי. כדי להסדיר זאת, כבר במעמד הירושה משולם המס במרוכז כך שערך הנכס יורד וערך המשק המחולק אינו ערכו המלא. כך, עדיין עם זכויות מגורים שמקבל יורש המשק יש לו יתרון על פני האחרים.

מה ניתן לעשות?

הכיוון שאליו הולכים היום והוא נחשב חדש יחסית הוא היוון נחלות. תשלום דמי חכירה או דמי רכישה לרשות מקרקעי ישראל מקנה זכויות נוספות, כאשר המסלול של דמי רכישה מומלץ יותר כיוון שהוא מקנה זכויות רבות יותר באזור המגורים במשק כמו ביטול הצורך ברצף בין דורי, האפשרות לבנות בית שלישי בנחלה או פיצולה לשני מגרשים נפרדים.

ירושות אינן דבר קל באופן כללי וכאשר מדובר על ירושת משק חקלאי הדבר מורכב עוד יותר מכל הבחינות, לרבות היבט המיסוי. עו”ד ליאור מנדלסון שור היא עו”ד מקרקעין מומחית בתחום ירושות בכלל, ובפרט ירושת נחלות חקלאיות על כל הכרוך בכך, לרבות היבטי המיסוי השונים והיא עומדת לרשותכם בכל שאלה או בקשה.

תחומי התמחות נוספים

עורך דין מושבים

עורך דין מושבים מתמחה בייעוץ וטיפול בעסקאות חקלאיות. כל עסקה כזאת הינה מורכבת בגלל שקיימים בה היבטים משפטיים, מיסוי ועוד. בנוסף, מעורבים גורמים נוספים כמו רשות מקרקעי ישראל והאגודות השיתופיות. יש צורך להבין את כל הנושא לעומק לפני כל ביצוע עסקה. משרד “ליאור מנדלסון שור” עוסק בנושא וניתן לקבל אצלו מידע רב.

קרא עוד

מכירת משק חקלאי

המשק מתחיל להיות עול? כל מה שצריך לדעת לפני שמוכרים משק חקלאי הוא נכס השונה משאר סוגי הנכסים הקיימים  מכל נכס אחר כמו דירה, עסק או מגרש. משק חקלאי מגלם בתוכו הן שטח למגורים והן

קרא עוד

בית שלישי בנחלה

כל מה שצריך לדעת על בניית בית שלישי בנחלה מקרקעין הוא תחום מורכב הכרוך בהרבה מאוד בירוקרטיה, תהליכים ארוכים וכמובן גם הוצאת כספים רבים. אם מקרקעין באופן כללי הוא תחום מורכב, נחלות במושבים הן תחום

קרא עוד

רישום פרצלציה

פרצלציה של נחלות- כל מה שצריך לדעת נחלות במושבים וההתנהלות לגביהן גרמו לסכסוכים במשפחות רבות החיות במושבים ומקיימות משק חקלאי. בעיה מרכזית שישנה לגבי נחלות במושב היא החובה להוריש את הנחלה על כל שטחה: חלקה

קרא עוד

השאירו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם!

דילוג לתוכן