נחלות חקלאיות הינו תחום ייחודי בתחום המקרקעין, כאשר הגוף האמון על ההסדרה הוא רשות מקרקעי ישראל.
נחלה חקלאית הינה מקרקעין הנועד למגוריו ופרנסתו של המתיישב בה. המורכבות הקיימת בעסקאות של רכישת/מכירת נחלה חקלאית נובעת בין היתר מהעובדה שבמרבית המקרים המתיישב איננו הבעלים של המקרקעין אלא בעל הזכויות.
בעל המקרקעין הינו רשות מקרקעי ישראל, וזו למעשה מקנה זכות חכירה או בעלות לקונה.
ברכישה/מכירה של נחלה חקלאית ישנם “שחקני משנה” אשר בלעדיהם לא תתאפשר הרכישה/המכירה.
בעוד שרכישת דירה בעיר נעשית על ידי הרוכש מול מוסדות הרישום (הטאבו), ברכישה/מכירה של נחלה חקלאית על הרוכש/מוכר לקבל, בין היתר, את אישור האגודה השיתופית אשר בלעדיה לא תתאפשר מכירת/רכישת הנחלה.
עסקאות מקרקעין אינן עניין של מה בכך, ואין כל תחליף לעורך דין מנוסה ומיומן אשר ילווה את התהליך מראשיתו ועד סופו. מורכבות העסקאות הולכת וגוברת ככל שמדובר ברכישה/מכירה של נחלה חקלאית/משק חקלאי.
משרדנו מעניק ליווי משפטי מתחילת הדרך ועד להשלמת העסקה, תוך הקפדה על הפרטים הקטנים והכול במטרה להפוך את ה”חוויה” של רכישת הבית אם בעיר ואם בכפר, נטולת לחצים ככל שניתן.
היוון נחלה חקלאית
היוון נחלה חקלאית אפשרי וכרוך בפרוצדורות מורכבות. לאחר סיום ההליך יירשם הבעלים כבעליה בלשכת רישום מקרקעין. ההסדרה מחייבת תשלומים שונים על פי החוק. מומלץ לנצל את האפשרות בהקדם האפשרי וכדאי לקבל ייעוץ בנושא ומעורך דין. משרד “ליאור מנדלסון שור” עוסק בנושא וניתן לקבל אצלו מידע רב.
היוון נחלה חקלאית – רצוי ונדרש
היוון נחלה חקלאית הופכת את מתיישביה לבעלי זכויות קנייניות. מצב חדש זה טוב בהרבה מהקודם בו הבעלים חכרו את הנכס מרשות מקרקעי ישראל בתמורה לתשלומים שנתיים. כאן מדובר בכירה לדורות. הדבר גם מקל מאוד על סיטואציות עתידיות בקרב היורשים והמשפחה, בעת מכירה ועוד. קיימים תנאים מקדימים להצטרפות מרצון להליך. אחד מהם הוא קיומה של תכנית לצורכי רישום ובה החלקה הנידונה מופיעה כיחידה נפרדת. בנוסף, יש צורך לעמוד במגבלות של תמ”א 38 לגבי מספר יחידות המגורים במושב. כן, יש להסדיר את כל השימושים החורגים בנחלה ותשלום דמי שימוש על העבר. קיימים שני מסלולים עיקריים. כל מסלול מחייב תשלום סכומים אחרים בהתאם לתנאים המוצעים. תשלום בסך של 3.75% מערך הנחלה המקנה זכויות מסוימות. תשלום של 33% נעשה תמורת רכישת מלוא זכויות הבניה למגורים בחלקת המגורים.
הסכם ויתרונות
ההסכם נעשה מול רשות מקרקעי ישראל ולאחר עמידה בכל ההתחייבויות הוא יוצא אל הפועל. ההסכם מקל על העברת זכויות לבנים ממשיכים, מאפשר פיצול נחלות יעיל ללא תשלום לרמ”י לטובת בניית בתי מגורים, מאפשר מכירת הנכס ללא תשלום דמי הסכמה, מקנה פטור מתשלום עבור זכויות מגורים נוספות בחלקות המגורים, מאפשר השכרת יחידות דיור בנחלה גם לאנשים זרים ועוד. הסידור החדש אף תורם למערכת יחסים בריאה יותר בין ההורים והאחים המעוניינים לגור בנחלה.
משרד עם צוות מוכשר
משרד “ליאור מנדלסון שור” מתמחה בנושא ומומלץ לקבל ממנו שירות מקצועי עם יחס אישי. שירותיו כוללים ייעוץ מפורט בנושא, מחירים נוחים, ליווי פעיל בתהליך ועוד. מנהלת אותו עורכת דין בעלת ידע רב וניסיון מצטבר המגיעים ממתן שירותים מעולים ללקוחות רבים לאורך זמן. היא תשמח להעמיד את התשתית הקיימת לטובת כל לקוח חדש.
מה המשמעות של היוון נחלה?
עד לפני מספר שנים המעמד של: “בעלי נחלה במושב” היה בעיקר כותרת אך מבחינה משפטית היה מרחק משמעותי בין בעלות במלוא מובן המילה לבין סטטוס המתגוררים בנחלה. למעשה למתיישב בנחלה ניתנה האפשרות להתגורר בנחלה ולעבד את הקרקע החקלאית. הסטטוס של אותו אדם נקרא “בעל זכויות”. המתיישב הינו למעשה האחרון בשרשרת הבעלות על השטח. הזכויות הן חלשות ביחס לבעלי הקרקע שהם למעשה רשות מקרקעי ישראל (מינהל מקרקע ישראל לשעבר) החלטה עדכנית של רשות מקרקעי ישראל מאפשרת למתיישבים בנחלות להפוך את הבעלות שלהם לבעלות קניינית. מתיישב שיהיה מעוניין להיכנס להחלטה הנ”ל יידרש לחתום על הסכם חכירה לדורות כך שזכויותיו בחלקת המגורים ירשמו בלשכת רישום המקרקין.
מהם היתרונות של היוון נחלה?
יתרון משמעותי של היוון נחלה הוא קודם כל שינוי סטטוס. לפני התהליך זכויותיו החלשות של אדם על המקום בו הוא מתגורר ומקיים משק היו דומות יותר לזכויותיו של שוכר מאשר של בעלים. לאחר היוון התחושה משתנה כיוון שמדובר על חכירה לדורות הקרובה משמעותית לבעלות. מדובר על יישור קו ביחס לבעלות על קרקע עירונית שגם היא למעשה חכירה לדורות ולא בעלות מוחלטת. מעבר לתחושה ישנה כמובן משמעות כלכלית לעניין ויתרונות המגולמים בשינוי הסטטוס:
- במידה והקרקע משנה את יעודה היא לא תוחזר לרמ”י
- במעמד היוון הנחלה ניתן היתר בניה לדור שני ואף שלישי
- אפשרות לפצל את הנחלה ליצירת שני מגרשי מגורים נפרדים
- הגדלת היקף הבניה בחלקה א’ ללא כל תשלום נוסף.
איך נעשה היוון נחלה?
ישנן שתי דרכים לבצע את הפרוצדורה, כשבכל אחת מהן ישנן דרישות שונות וישנו הבדל לגבי הזכויות שהן מקנות:
- דמי חכירה: תשלום של 3.75% משוויי קרקעת המגורים , בגודל של 2.5 דונם, בגין זכויות בניה של 375 מ”ר. תשלום זה יאפשר לבעל הנחלה לקבל מרשות מקרקעי ישראל הסכם חכירה ישיר מול רשות מקרקעי ישראל לתקופה של 4 תקופות חכירה, כאשר כל אחת מהן תהיה ל 49 שנים. מסלול זה יאפשר לבוחר בו, בעתיד , לבצע הפרדת מגרש מנחלה (בתוספת תשלום של 29.5%). כמו כן, מסלול זה מאפשר את ביטול הרצף הבן דורי וניתן יהיה לבנות עד 3 יחידות מגורים.
- דמי רכישה: תשלום בשיעור 33% מערך הקרקע יקנה את הזכויות לבניה על כל השטח. הדבר מקנה פטור מדמי הסכמה/ רכישה במכירת השטח, ניתן להשכיר יחידת מגורים גם כאשר השוכר אינו מוגדר קרוב, ניתן לפצל את המגרש ללא כל תוספת תשלום.
היוון נחלה- רק עם עו”ד מומחה בתחום
כיוון שמדובר על פרוצדורה בעלת אופי משפטי מובהק, מומלץ מאוד לבצע את התהליך בליווי עורך דין מקרקעין המתמחה בתחום זה. מדובר על הליך חדש שהוחלט עליו רק ב 2019 כך שיכולות לצוץ לא מעט שאלות בעניין. עו”ד ליאור מנדלסון שור היא עורכת דין מקרקעין המתמחה בתחום זה גם מתוך קרבה אישית לנושא. למשרד סניפים בת”א וגם בבאר שבע על מנת לספק שירות מעולה ונגיש גם לתושבי הדרום ועוטף עזה.